Hel, ul. Wiejska 110
Restaurację współtworzą trzy domki: malutki, trochę większy - środkowy i największy. Ten malutki i środkowy to właśnie najstarsza cześć restauracji; największy został dobudowany. Środkowy dom to zabytek z 1830 roku - typowa helska chata rybacka. Najnowszy budynek, będący największą częścią Maszoperii, został pomyślany jako wierna replika typowej kaszubskiej chaty. Centralne miejsce zajmuje w nim duży bufet z wkomponowanymi w ścianę frontową autentycznymi bulajami z łodzi podwodnej. W nowej części znajdują się zarówno stare, autentyczne meble, jak i współczesne. Jednak prawdziwie klimatyczne wnętrze, w którym goście najchętniej przesiadują, to pomieszczenia w starym domku. Ta najmniejsza chatka to integralna część kaszubskiej chałupy, kiedyś była tam jakaś komórka. Obecne stanowi osobną salę na kameralne spotkania. Jest tam kominek i przyciągające uwagę gości malarstwo na ścianach, przedstawiające sceny z życia dawnych mieszkańców Helu.Ryby... i nie tylko.Większość potraw, które oferuje restauracja Maszoperia to albo przepisy właścicielki - Anny Marii Chwirot, albo zdobyte przez nią. Niewiele jest tu przykładów kuchni kaszubskiej, ponieważ była ona zawsze bardzo uboga. Tu mieszkali biedni ludzie, odżywiali się bardzo prosto. Flądra na węgliszku - czyli flądra suszona na węglu drzewnym - to była przez lata niemal podstawa wyżywienia. W karcie mamy na przykład pozycję: śledź w śmietanie z pulkami - to też przykład kaszubskiej, prostej kuchni, bo owe pulki to po prostu ziemniaki w mundurkach.Być może tradycyjna kuchnia kaszubska była uboga, za to w Maszoperii wielbiciel i smakosz ryb może narzekać tylko na nadmiar oferowanych tu dań. Ryby w różnych postaciach - na zimno i na gorąco, smażone i gotowane, wędzone lub z grilla, zupy rybne - a wszystko w cenach bardzo przystępnych. Mięsożerni też nie powinni narzekać - wybór dań z wieprzowiny, wołowiny i drobiu jest w Maszoperii również niemały.
Wypełnij formularz lub wyślij nam wiadomość e-mail. Twoje dane takie jak imię, nazwisko, adres e-mail nie będą upubliczniane.
kontakt@zPsem.pl